Nederlandse hulpverlener vanuit China: ‘Piek virus nog niet bereikt’

Nederlandse hulpverlener vanuit China: ‘Piek virus nog niet bereikt’

De piek van het nieuwe coronavirus 2019-nCoV is in China nog niet bereikt, zegt Rode Kruis-hulpverlener Jaap Timmer op basis van deskundigen. De Nederlander is in China betrokken bij de coƶrdinatie van de aanpak van het virus.

Timmer heeft de taak om de samenwerking tussen het Chinese Rode Kruis, het Internationale Rode Kruis, de gezondheidsorganisatie WHO en andere hulporganisaties in goede banen te leiden. Zo voorziet hij instanties steeds van de nieuwste informatie, zorgt hij ervoor dat hulpmiddelen zoals mondkapjes op de goede plekken terechtkomen en spoort hij organisaties aan om hun informatie over het virus te blijven delen.

“Structuur brengen in de chaos”, noemt Timmer het zelf in gesprek met NU.nl. Hij werkt vanwege het besmettingsgevaar al weken gedwongen vanuit zijn huis in de Chinese hoofdstad Peking.

Hoe is het om daar te werken?

“Onze medewerkers kunnen niet naar kantoor komen, dus we vergaderen en communiceren via Skype of per telefoon. Dat maakt het allemaal wat gecompliceerd en lastig.”

“Het publieke leven ligt hier zo’n beetje stil, scholen zijn gesloten en ook bedrijven zijn deels gesloten. Mensen mogen ook nog niet reizen, dus sommigen kunnen niet terugkomen van hun vakanties na het vieren van het Chinese Nieuwjaar op 25 januari.”

“Het wordt afgeraden om naar publieke gelegenheden te gaan. Ik ga alleen af en toe naar de supermarkt. Daar is tot mijn verbazing en opluchting alles nog te krijgen. Je komt alleen niet binnen zonder mondkapje. En voor de deur van mijn appartementencomplex staat iemand om de lichaamstemperatuur te controleren. Als die verkeerd is, word je doorverwezen naar een koortskliniek.”

Dat is bizar toch?

“Ja, dat is redelijk bizar en zoiets kan ook alleen maar in China. Chinezen nemen zeer rigoureuze maatregelen en voor zover ik hoor en zie heeft iedereen daar ook begrip voor.”

“Ik denk dat wij Nederlanders dit nooit op deze manier zouden regelen. Je kunt je toch niet voorstellen dat Amsterdam wordt afgesloten? Hier werken de autoriteiten en instanties gemakkelijk samen. Nederlanders zijn goed in polderen, maar dat kost ook veel meer tijd.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *